Труд news Трети март остава национален празникПромените в Конституцията влизат за

...
Труд news Трети март остава национален празникПромените в Конституцията влизат за
Коментари Харесай

Трети март остава национален празник

Труд news

 

Трети март остава народен празник

Промените в Конституцията влизат за повторно на първо гласоподаване в пленарна зала на 8 декември
Внесени са 43 мнения в Народно събрание, рецензиите съм измененията в правосъдната власт са най-вече

Депутати оферират закон за служебното държавно управление

 

Националният празник на страната остава Трети март.
Това е една от сигурните редакции на измененията в Конституцията, поради публичен напън.

 

Припомняме, че първо пред Епицентър. бг лидеръг на ГЕРБ Бойко Бирисов съобщи: „ Няма да подкрепим смяната за Трети март. И 3-ти март, и 24-ти май, и Съединението са задоволително светли празници, с цел да стават място за разкол, спор или политика ”.

Така скандалното предложение на ПП-ДБ за смяна на националния празник, което се поддържа и от премиера Денков, ще отиде в коша.


Натиск, само че от професионалните гилдии има и по измененията в правосъдната власт, а експертните отзиви по тематиката политическа среда, която визира служебното държавно управление, пълномощията на президента, на Народното събрание и на Министерски съвет, също не са ласкави.

 

Председателят на ПГ на Движение за права и свободи Делян Пеевски заяви, че на 8 декември следва за повторно първо четене на измененията в Конституцията. То е ще като първото четене, а промени на препоръчаните текстове ще се вършат сред първо и второ четене, което се състоя на 6 октомври. Срокът съгласно признатите от депутатите правила е 7 дни, само че Пеевски приказва за редуциране на този период.

 

Членове на Комисията по конституционни промени в Народно събрание разясниха пред “Труд news ”, че от седмици интензивно се работи върху промени на текстовете, които ще бъдат импортирани сред първо и второ четене.

 

До през вчерашния ден в Комисията по конституционни промени бяха импортирани 43 мнения, множеството от които с доста рецензии по препоръчаните промени в главния закон.

 

Прогнозите на адвокати са, че прекомерно амбициозните проекти за дефинитивно приемане на измененията в Конституцията още на 13 декември няма да се осъществят.

 

По-възможно било първото четене да е тази година, а второто и третото - следващата година, безапелационни са конституционалисти.

 

Най-много оферти има да отпаднат текстовете, свързани с смяна на националния празник и тези, свързани с двойното поданство. Категорични са мненията, че двойно поданство не трябва да се позволява за депутати и министри, само че отпадането на текста ще засегне и президента и вицепрезидента.

 

Спорове пораждат и текстовете за избора на длъжностен министър председател. Идеята ръководителят на Конституционен съд и шефът на Българска народна банка да могат да заемат поста длъжностен министър председател ги слагат в изискване на несъответственост, разясниха прависти. Според тях в предложенията за промени в член 99 има две групи проблеми. Първата е може ли единствено по този метод да се образува държавно управление от президента - като му определиш авансово всред кого да избира. Другата опция е, в случай че откаже президентът, да натовариш Народно събрание. Като натовариш Народно събрание, може да създадеш още по-голяма рецесия. Парламентът откакто три пъти не е съумял да излъчи държавно управление, кой подсигурява, че на четвъртия ще стигне до избор, разясниха конституционалисти.

 

Депутати оповестиха, че има концепция за основаване на закон за служебното държавно управление.

 

Най-много обаче са проблемите, свързани с промените в частта правосъдна власт. Там предстоят редакции на текстовете както във връзка с прокуратурата, по този начин и на Висш съдебен съвет и на инспектората.
Тотални са и неяснотите свързани с така наречен самостоятелна конституционна тъжба, по която юристите изрекоха съображения, че е редно само те да имат право да сезират Конституционен съд.

 

Предложенията по отношение на Висшия правосъден съвет и прокуратурата (вкл. конституционното състояние на основния прокурор) събират най-противоречиви и полярни отзиви, споделя доцент Наталия Киселова. Това е по този начин, тъй като вносителите са се стремили да отговорят на тълкувателната процедура на Конституционния съд по отношение на промени във формата на държавно ръководство и открития баланс сред управляващите.

 

Предполагам, споделя Киселова, че ще се откри формат на съдействие (съвместна дейност) сред препоръките на съдиите и на прокурорите и следователите. Продължителността на мандата на ръководителите на двете висши съдилища и на основния прокурор следва да бъдат съобразени с мандатите на изборните членове в двата съвета и с мандати в другите управляващи (парламент и министър на правосъдието).

 

Доц. доктор Борислав Цеков предизвестява: “Най-голямата заплаха е посредством някакво тематично болшинство да се промуши отпадането на възбраната за двойно поданство за висшите конституционни длъжности.Държавният суверенитет, националната сигурност, териториалната целокупност и единството на българската нация би трябвало да бъдат надеждно предпазени. Забраната лица с второ поданство да заемат такива постове е артикул на нашата национална специфичност, образувана в комплицирани и конфликтни геополитически и районни условия. Представяте ли си президент на България да стане някой, който е и жител на Република Турция? Или за ръководител на Парламента да бъде излъчен народен представител, който е и жител на Русия, която разгласи България за неприятелска страна? Или пък министър председател да стане някой с поданство на Австрия или Холандия, които ни пречат за Шенген. Или на Северна Македония, където се отхвърля българската национална история. Предложението за анулация на двойното поданство за висшите постове би трябвало да отпадне изрично ”.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР